Vilka bilförsäkringar finns det?

När det kommer till bilar känner nog de flesta till att det är ett måste att teckna en bilförsäkring. Men vilken försäkring ska du välja? Det går att dela upp de allra vanligaste bilförsäkringarna i tre olika nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Men innan du väljer att teckna en, eller flera, av dessa är det bra om du känner till vad de innebär.

Kort om de olika bilförsäkringarna

När du äger en bil måste du ha minst en trafikförsäkring för att det ska vara lagligt att köra bilen ute på vägarna. En trafikförsäkring är den lägsta nivån när det kommer till bilförsäkringar. Den täcker skador på annans egendom och fordon samt personskador. Detta är dessutom den enda obligatoriska försäkringen. Men det kan ändå vara bra att teckna antingen en halv- eller helförsäkring också.

Halvförsäkringen är en bilförsäkring som täcker samma som trafikförsäkringen plus lite till. Den har bland annat skydd mot stöld, brand, maskinskador, glasskador och rättsskyddsförsäkring. Helförsäkringen täcker samma saker som trafik- och halvförsäkringen gör. Men en helförsäkring täcker även detta:

  • Skador på din bil vid olyckor.
  • Bucklor och repor.
  • Bärgning.
  • Skadegörelse.

Vilken försäkring ska du välja?

Den bilförsäkring som är bäst för dig beror lite på vilken bil du har, hur ofta du kör och vad du har råd att betala. Självklart behöver du en trafikförsäkring, men när du ska välja mellan hel- och halvförsäkring kan det vara bra att du först gör en jämförelse. Om du köper en nyare bil kan det vara bra med en helförsäkring. Medan du kan klara dig med en halvförsäkring om du köper en begagnad.

Att äga bil