Saker du som bilägare bör känna till

En bil kan ge dig en sorts trygghet, speciellt om du bor ute på landet. Men med ett bilägande följer även ett stort ansvar och ett flertal saker som du som bilägare bör känna till, oavsett om det är din första bil eller om du ägt en i flera år.

Ifall du bestämt dig för att köpa en bil är det viktigt att du först tar en titt på din ekonomi. Det kan nämligen vara rätt dyrt att äga bil. Först måste du betala för själva bilen och sedan kommer det avgifter för försäkringar, drivmedel och så vidare. Om du inte har råd med själva bilen kan du ansöka om lån och sedan betala en mindre summa varje månad. Det viktigaste är dock att du räknar ut hur mycket drivmedel och försäkringar kommer att kosta dig varje månad.

Besikta bilen

Besiktning av bilen är en sak du måste känna till när du äger en bil. Om du köpt en ny bil ska den första besiktningen ske efter tre år. Därefter sker nästa besiktning två år efter detta och sedan en gång per år. Detta är dock inte någonting du behöver tänka så mycket på, du får nämligen information hemskickad i god tid när det är dags för besiktningen. Enda gången du kan behöva boka in en egen besiktning är om du vill kolla ifall allting fungerar som det ska eller när du ska sälja din bil.

Bilförsäkring

En bilförsäkring är en annan viktig sak att känna till. Du behöver minst en trafikförsäkring för att din bil ska vara laglig att köra med ute i trafiken. Förutom trafikförsäkringen kan det även vara bra att du tecknar en halv- eller helförsäkring. Dessa ger dig mer skydd och ersättning vid olyckor. Ett tips på vad du kan göra när du ska försäkra din bil är att jämföra olika försäkringsbolag och försäkringar för att lättare hitta den bästa för dig.

Bilunderhåll du kan utföra själv

Underhåll av bilen är också någonting som kan vara bra att känna till när du äger bil. De flesta väljer att ta bilen till en verkstad för service regelbundet, men det finns faktiskt några småsaker du kan göra själv. Ifall du känner till alla delar i bilen kan du ta en titt på dessa då och då. Det kommer leda till att du upptäcker eventuella problem i god tid vilket kan spara lite pengar.

Skatt

Bilskatten är en sista sak du bör känna till. Detta är en avgift du måste betala varje år. Hur stort beloppet är beror bland annat på hur gammal din bil är, vad den väger och koldioxidutsläppet. I vissa delar av landet kan du även behöva betala trängselskatt.